Andrej Barborka: Bol to veľmi ťažký boj

23.10.2012 Banská Bystrica

Banská Bystrica 23. októbra (TASR) - Prezident Študentskej rady Stredných škôl Andrej Barborka sa zúčastňoval dôležitých rokovaní o odvodovom zvýhodnení študentov pri práci na dohodu. Je však podľa neho dosiahnutý kompromis s vládou dostačujúci?

Študentská rada stredných škôl (ŠRSŠ) sa v posledných dňoch či týždňoch výrazne dostáva do povedomia študentov, verejnosti, či médií. Čo si o tom myslíte?


ŠRSŠ a jej vedúci funkcionári, v zmysle mandátu študentov, rokovali spoločne so ŠRVŠ a s vládou SR ohľadom veľmi aktuálnej otázky - zodvodnenia dohôd študentov. Takáto téma je neprehliadnuteľná a myslím si, že študenti si zaslúžia zvýšenú pozornosť.

Prečo ste sa práve vy rozhodli prejaviť iniciatívu a viesť rokovania s vládou?


Nielen minister práce Ján Richter, ale aj prezident SR Ivan Gašparovič označili ŠRSŠ za zastupiteľskú organizáciu študentov, a preto aj konštatoval, že ŠRSŠ je relevantným partnerom na vyjednávanie.

Výsledky rokovaní s vládou úž poznáme - dosiahli ste dohodu, minister dokonca študentom ustúpil zo svojho pôvodného návrhu. Ako na to reagovali samotní študenti?


Je úplne prirodzené, že nemožno uspokojiť všetkých študentov. Ja osobne si však myslím, že sme spravili všetko preto, aby sme "vybojovali" čo najväčšie zvýhodnenie dohôd študentov. Konečná dohoda medzi vládou SR a študentskými radami je založená na mnohých relevantne podložených faktoch.

Nedalo by sa ešte budúci týždeň "skočiť" na ministerstvo a vylobovať ešte o čosi lepšie podmienky?


Dohoda medzi študentskými radami a MPSVR SR je konečná a bude predmetom memoranda, ktoré bude podpísané všetkými troma zapojenými subjektami v krátkom čase. Myslíme si, že zvýhodnenie študentov je nateraz dostatočné. Pracovné stretnutia a vyjednávania prebiehali veľmi intenzívne, boli pre vás náročné?Bol to veľmi ťažký boj, ktorý nás stál mnoho nášho voľného času i energie. Samozrejme do každého rokovania sme išli s určitou predstavou a cieľom. Ten sme sa snažili podložiť relevantnými podkladmi, výpočtami a argumentami, s cieľom presvedčiť členov vlády SR, prečo nás majú zvýhodniť. Ak si niekto myslí, že to bolo jednoduché, môže sa o to sám pokúsiť. V hre bol aj štrajk študentov v uliciach miest.

Ako ste sa cítili, keď ste bojovali za lepšie podmienky mladých ľudí?


Išlo predsa o stotisíce študentov a disponovať tak veľkým mandátom a zodpovednosťou nie je určite ľahké. Potešil ma však prístup pána prezidenta, ministrov a ďalších zainteresovaných ľudí, ktorí mali vážny záujem vyriešiť tieto problémy.

Máte záujem aj naďalej zastupovať študentov stredných škôl?


Všetci zapojení - prezident, obaja ministri, štátny tajomníci prejavili záujem o ďalšiu spoluprácu a ponúkli nám možnosť ďalších rokovaní s cieľom riešenia problematiky študentov, ponúkli nám miesta v pracovných tímoch za účelom prezentácie názoru študentov. Určite bude našim cieľov využiť túto možnosť.

Aké témy chcete v najbližšom období otvoriť?


Rozhodne chceme riešiť záverečné skúšky na základných škôl - monitor 9; rovnako prijímacie skúšky na stredné školy a kritéria pre prijatie na štúdium. Taktiež máme záujem podieľať sa na príprave prvého stredoškolského zákona.

Jaroslav Dodok, šéfredaktor student24.sk
 

Vyberte región